Stäng
HERRAPOTEK / Mage & Stress / Laktosintolerans

Laktosintolerans

Orolig, uppblåst eller lite lössläppt? Magen har många lägen och dessa kan bero på flera olika saker, för den är både känslig och komplex, men allt oftare idag heter boven i dramat gluten eller laktos.

Laktosintolerans handlar, precis som glutenintolerans, om tunntarmens nedsatta förmåga att ta upp ämnen men istället för gluten och tillhörande inflammation så är det här fråga om att vara intolerant mot mjölksocker, även kallat laktos. Den nedsatta förmågan beror på att tarmslemhinnan har en lägre nivå av enzymet laktas som krävs för att mjölksockret ska sönderdelas och sedan tas upp av tunntarmen. Laktosen hamnar därför i tjocktarmen i stället där det angrips och till slut bryts ned av bakterier vilket ger gaser. Samtidigt drar laktosen också både med och till sig vatten till tjocktarmen vilket ger diarréer, magknip, gaser, uppsvälld mage och ibland smärtor eftersom tarmen spänns ut. Laktosintolerans är ofarligt, ger inga följdsjukdomar och finns i tre olika former. Primär laktosintolerans är den vanligaste formen där man har normal förmåga att ta upp laktos som barn men som man förlorar succesivt beroende på att laktaset minskar och slutligen inte räcker till. Tillfällig laktosintolerans innebär att slemhinnan tunntarmen skadats av någon tarmsjukdom. När skadan är läkt är man tolerant mot laktos igen. Medfödd laktosintolerans, så kallad kongenital laktosintolerans, är ärftlig och en väldigt ovanlig sjukdom. Redan från födseln tål barnet inte laktos och den kroniska diagnosen fås ofta inom de första levnadsveckorna.

Kapslar, tabletter, gel och vätskeersättning finns för många olika typer av magproblem . Vi på Gosharp hjälper dig hitta dina favoriter genom ett noga utvalt sortiment med sköna, effektiva produkter mot laktosintolerans för oss män.

Laktosintolerans

0 artiklar Sortering: Popularitet Senaste Titel A-Ö Lägsta pris Antal:

Ditt urval matchade inte några artiklar!